Mörtens tid

I huvudstadsregionen är havet nära och vi har utmärkta möjligheter att sitta vid stränderna och meta. Just nu börjar häggen blomma och det betyder att det finns gott om mörtar. Maskburken och ett vanligt metspö räcker och du kan skaffa dig riktigt kulinaristiska upplevelser. För några dagar sedan var jag på stugan ute i Porkala och drog upp över tre kilo fina stora mörtar.

En av våra kulinaristiska fiskupplevelser är mörtbullar enligt ett recept som härstammar från svärmor. När våra matentusiastiska vänner från Paris kommer på besök till oss står dessa delikatesser alltid  högt  på önskelistan.

Så här tillverkar du mörtbullar. Rensa fisken och koka den ca 20 minuter. Sila fiskarna och ta buljongen till vara eftersom den passar bra till fisksoppan. Tar bor de stora ryggbenen och spara allt annat och mal fiskkötet tre gånger i köttkvarnen. Blanda i massan två ägg, två dl mjölkblandad grädde, två matskedar skorpmjöl, saften av en halv citronen halv brynt lök, salt, en matsked persilja och en matsked kaprisbär. Forma blandningen på samma sätt som köttbullar och stek i stekpannan. Vilken sås du vill ha bestämmer du själv. Vi brukar ha citron- eller tomatsås.

God fiskelycka och smaklig måltid!

Pekka Poutanen

Om Pekka Poutanen

Min fru säger att jag inte är riktigt klok! Jag har haft respektabla informationsjobb i 30 års tid inom staten, industrin och kommuner. För några år sedan lämnade jag det sista "ordentliga jobbet", informationsdirektörsposten vid Esbo stad. Det blev omöjligt att göra det arbete, som jag anställts för: utvecklandet av utvecklingen krävde all tid. Numera utvecklar jag vår trädgård och skog i Kyrkslätt. Från egen trädgård får vi alla grönsaker. Gärna låter jag motorsågen sjunga och yxan svinga för att få huset uppvärmt. På sommaren och hösten kan jag inte hålla mig borta från bär- och svampskogen. Och det finaste, nu hinner jag läsa och skriva just det jag vill. I mitt tidigare liv ingick även en period som kommunpolitiker, grön fullmäktigeledamot och styrelsemedlem i Kyrkslätt. Numera är vi - hela familjen - levnadssättsgröna och strävar till att stå som exempel för att minimera det ekologiska fotspåret.
Det här inlägget postades i Huvudstadsregionen. Bokmärk permalänken.

Ett svar till Mörtens tid

  1. elise skriver:

    Fina fisken!!

Kommentarpolicy