Obbnäs garnison till Dragsvik, skapa Havs-Porkala

Kyrkslättsborna är oroliga för kommunens framtid. Kommunminister Henna Virkkunen ritar kartor och funderar bland annat på vår kommuns framtida gränser. För några dagar sedan hade vi en diskussionskväll om kommunreformen i biblioteket och där ville majoriteten  se Kyrkslätt som en självständig kommun även i framtiden. Ledande kommunpolitiker betonade enhälligt att den bästa garantin för vår självständighet är att vi låter Kyrkslätt växa kraftigt.

Hur skulle vi locka minst 10.000 nya invånare? Hjallis Harkimo bygger Havs-Sibbo, varför skulle vi inte skapa Havs-Porkala. Vi har redan ett mycket lämpligt område för detta ändamål. När försvarsministern nu förbereder sig att stänga garnisoner kunde man mycket väl flytta Obbnäs garnison till Dragsvik. Här kan vi  sedan i den vackraste Finska vikens skärgård  bygga havsnära hem för 6000-8000 invånare, penningstarka skattebetalare. I skärgården utanför kan Porkala nationalpark skapas.

Garnisonen är inte någon särskilt bra skattebetalare för kommunen. Försvarsmakten betalar inte samfundsskatt. Antalet anställda inom armen kommer att minska drastiskt under inkommande år. Arbetsplatserna betalar inte kommunalskatt, endast människor som bor i kommunen bringar medel till kommunens kassa. I Havs-Porkala kan det skapas nya moderna arbetsplatser för invånare inom området.

Man kan fortsätta järnvägen från Kyrkslätt till Obbnäs, som är ändstation för eltågen. När överborgmästare Jussi Pajunens idé om järnvägstunnel till Estland förverkligas kan Obbnäs vara den finländska gränsstationen. Resan till Helsingfors såsom till Tallinn tar bara en halv timme och Pendolino tillryggalägger sträckan till Warsava på fem timmar.

Det enastående fina Obbnäs skall vara öppet för alla finländare, inte bara bärmarker och metplatser för försvarsmaktens stampersonal.

Pekka Poutanen

Om Pekka Poutanen

Min fru säger att jag inte är riktigt klok! Jag har haft respektabla informationsjobb i 30 års tid inom staten, industrin och kommuner. För några år sedan lämnade jag det sista "ordentliga jobbet", informationsdirektörsposten vid Esbo stad. Det blev omöjligt att göra det arbete, som jag anställts för: utvecklandet av utvecklingen krävde all tid. Numera utvecklar jag vår trädgård och skog i Kyrkslätt. Från egen trädgård får vi alla grönsaker. Gärna låter jag motorsågen sjunga och yxan svinga för att få huset uppvärmt. På sommaren och hösten kan jag inte hålla mig borta från bär- och svampskogen. Och det finaste, nu hinner jag läsa och skriva just det jag vill. I mitt tidigare liv ingick även en period som kommunpolitiker, grön fullmäktigeledamot och styrelsemedlem i Kyrkslätt. Numera är vi - hela familjen - levnadssättsgröna och strävar till att stå som exempel för att minimera det ekologiska fotspåret.
Det här inlägget postades i Huvudstadsregionen. Bokmärk permalänken.

Ett svar till Obbnäs garnison till Dragsvik, skapa Havs-Porkala

  1. Islander skriver:

    Egentligen inte alls någon dum idé. Udden är ju ändå som det är oanvändbar för gemene man, så det skulle inte vara en förlust, som det var i Sibbo. Varför inte dessutom koncentrera sig på att det nya bostadsområdet får så litet fotspår som möjligt och planeras för trivsel i stället för maximerad förtjänst?
    Vad gäller Kyrkslätts självständighet så förstår jag mycket väl att man vill fortsätta vara självständig, det vill vi i Esbo också, men så som ministrarna drar fram så är risken stor att tvingas in i någon fusion som man inte hade önskat i alla fall. Därför borde vi i området mota Olle i grind och bädda för ett samarbete Esbo-Kyrkslätt-Ingå, och försöka rädda ens södra Sjundeå ännu, så att vi har ett färdigt koncept att uppvisa när dammsugaren närmar sig.

Kommentarpolicy