Har vi för små skolor?

Jag har bott i närmare 35 år i Kyrkslätt. Här såsom i flera andra kommuner  har man under dessa år fört otaliga diskussioner om att dra in små byskolor. Flera av dessa har verkligen stängts och nu diskuterar man om indragningen av Friggesby svenska skola och Obbnäs finska skola, båda med ca 20 elever.
Föräldrarna är förargade. De har den bestämda åsikten att det är bäst för barnet att under de första åren gå i en liten byskola med några tiotal elever. De säger att det är tryggast för barnet. Kan inte en större skola vara trygg?
Våra tre pojkar, som numera är vuxna karlar, fick uppleva både mindre och större skolor i kommunen. Jag kommer inte ihåg att de skulle ha klagat över att det var tråkigare och otryggare i en större skola. Kanske tvärtom.
Den andliga miljön i en liten byskola kan vara ensidig och all verksamhet cirklar i begränsade banor. I fall det i en tvålärarskola för den ena läraren är ishockey och för den andra är folkdans som är det viktigaste i världen, utgör dessa kärnan för skolans verksamhet. Alla elever är inte intresserade av sport och schottis. I en större skola är lärarkårens specialintressen mera omväxlande och flera olika blommor får blomma.
Det uppfattas ofta att byskolan är nära. Så är inte fallet  i Kyrkslätt och skolbarnen får sitta rätt långa sträckor i bussen. En del föräldrar anser att barnen inte borde vara tvungna att använda kollektivtrafik, bussar eller tåg. I verkligheten ser man i bussen glada skolbarn, som är vana passagerare. Bussresan tycks vara en positiv social händelse.
Genom att lära sig att använda kollektivtrafik redan i unga år undviker man risken att bli helt bilberoende. Om mamma eller pappa skjutsar barnen till skolporten och på kvällen till hobbyn blir den nyttiga vardagsmotionen främmande för barnet.
Pekka Poutanen

Om Pekka Poutanen

Min fru säger att jag inte är riktigt klok! Jag har haft respektabla informationsjobb i 30 års tid inom staten, industrin och kommuner. För några år sedan lämnade jag det sista "ordentliga jobbet", informationsdirektörsposten vid Esbo stad. Det blev omöjligt att göra det arbete, som jag anställts för: utvecklandet av utvecklingen krävde all tid. Numera utvecklar jag vår trädgård och skog i Kyrkslätt. Från egen trädgård får vi alla grönsaker. Gärna låter jag motorsågen sjunga och yxan svinga för att få huset uppvärmt. På sommaren och hösten kan jag inte hålla mig borta från bär- och svampskogen. Och det finaste, nu hinner jag läsa och skriva just det jag vill. I mitt tidigare liv ingick även en period som kommunpolitiker, grön fullmäktigeledamot och styrelsemedlem i Kyrkslätt. Numera är vi - hela familjen - levnadssättsgröna och strävar till att stå som exempel för att minimera det ekologiska fotspåret.
Det här inlägget postades i Huvudstadsregionen. Bokmärk permalänken.

Ett svar till Har vi för små skolor?

  1. Sheila Liljeberg-Elgert skriver:

    Håller absolut inte med dig! Vi behöver små skolor, inte mammutskolor. Var tror du förresten att barnen blommar bättre, med naturen in på knuten som i Friggesby, eller på en asfalterad trist gård?

Kommentarpolicy